Indikacije

Uvećan “treći krajnik”

“Treći krajnik” je predstavljen nakupinama limfnog tkiva ispod sluznice gornjeg sprata ždrela (nosni sprat), odmah iza nosa (nosnih hoana), a iznad mekog nepca pa zato nije vidljiv golim okom. “Treći krajnik” kao i palatinalni ili ždrelni krajnici, limfno tkivo oko ušća Eustahijeve tube i limfne žlezde na vratu, čini Valdajerov limfni prsten ždrela koji učestvuje u odbrani organizma od infekcija i predstavlja deo MALT sistema, u imunološkom smislu.

Upala srednjeg uha

Upala srednjeg uha obično je posledica pojave infekcije gornjih disajnih puteva virusnog porekla. Najčešće se javlja u slučajevima kada uvećan “treći” krajnik onemogućava pravilno funkcionisanje Eustahijeve tube, kada dolazi do nakupljanja tečnosti u srednjem uhu i stvaranja hroničnog sekretornog otita koji je najčešći uzrok nagluvosti kod dece predškolskog uzrasta.

Oslabljen imuni sistem

Funkcija imunog sistema je da štiti organizam od svih činilaca koji bi mogli da naruše naše zdravlje. Imuni sistem se aktivira svaki put kada se bilo koje strano telo ili organizam nađu u ljudskom telu. To su najčešće mikroorganizmi (virusi, bakterije, gljivice), kao i čestice zagađenja ili toksini, a takve činioce nazivamo antigenima.