Oslabljen imuni sistem

Funkcija imunog sistema je da štiti organizam od svih činilaca koji bi mogli da naruše naše zdravlje. Imuni sistem se aktivira svaki put kada se bilo koje strano telo ili organizam nađu u ljudskom telu. To su najčešće mikroorganizmi (virusi, bakterije, gljivice), kao i čestice zagađenja ili toksini, a takve činioce nazivamo antigenima. Imuni sistem prepoznaje antigene i protiv njih započinje reakciju zvanu imuni odgovor. Veoma važan zadatak ovog sistema je da pamti strane materije i razlikuje ih od onih koje pripadaju ljudskom organizmu. Organi imunog sistema su: limfni čvorovi, slezina, grudna žlezda, krajnici i adenoid (“treći” krajnik). Svi oni su međusobno povezani sistemom limfnih sudova kojima teče limfa – bezbojna tečnost u kojoj se nalaze limfociti (vrsta belih krvnih zrnaca), koji imaju glavnu ulogu u imunom odgovoru organizma.

SIMPTOMI

Oslabljen imuni sistem može se prepoznati po nekoliko jasnih simptoma – čestim prehladama odnosno upalama i infekcijama respiratornog sistema koje mogu biti bakterijskog ili virusnog porekla, nedostatku energije, nesanici, hroničnom umoru i nedostatku apetita.
Kritičan period za svako dete je polazak u vrtić, često već sa godinu dana, kada dete počne da razmenjuje bakterije i viruse sa vršnjacima. Tada nastupa prva prava proba imunog sistema i sposobnosti organizma da se izbori sa izazivačima infekcija. Adekvatnom pripremom dečjeg organizma, unošenjem određenih hranljivih materija i jačanjem imunog sistema se može obezbediti normalan rast i bezbrižno detinjstvo.
Da bi krajnici vršili svoju funkciju moraju biti zdravi, pa je neophodno obezbedi njihov normalan rast i razvoj. Samo snažan imunitet može obezbediti zdravu funkciju krajnika i samim tim dovesti do smanjanja učestalost infekcija disajnih puteva i doprineti opštem zdravlju deteta.