Upala srednjeg uha

Upala srednjeg uha obično je posledica pojave infekcije gornjih disajnih puteva virusnog porekla.
Najčešće se javlja u slučajevima kada uvećan “treći” krajnik onemogućava pravilno funkcionisanje Eustahijeve tube, kada dolazi do nakupljanja tečnosti u srednjem uhu i stvaranja hroničnog sekretornog otita koji je najčešći uzrok nagluvosti kod dece predškolskog uzrasta.
Kod deteta koje ima uvećan “treći” krajnik, veoma lako nastaje i zapaljenje srednjeg uha, jer se Eustahijeve tube koje predstavljaju unutrašnje ušne kanale povezane sa srednjim uhom, završavaju na mestu gde se nalazi “treći” krajnik. Ako je srednje uho deteta često zahvaćeno zapaljenjem, može da dođe i do oštećenja sluha deteta. Ne mora samo gnojno zapaljenje uha da bude opasno za dete. Postoji upala srednjeg uha, kada se u njegovoj šupljini nalazi bistar sekret. Ukoliko se ne leči adekvatno, može da oslabi detetov sluh, a uvećanje “trećeg” krajnika najčešći je uzrok tog problema kod dece.

SIMPTOMI

Najčešći simptomi kod dece su visoka temperaturom, zapušen nos ili pojačana sekrecija iz nosa ili iz uha. U slučaju nakupljanja sekreta gustog viskoziteta u srednjem uhu dete može imati povremeno osećaj probadanja u uhu, osećaj “mućkanja” u srednjem uhu uz obično obostrano slabljenje sluha. Dete može biti malaksalo i bez apetita.